Subscribe

The 2005 Energy Efficiency Integration Awards (EEIA) Winners

“Casa Nueva” Santa Barbara County Office BuildingCesar Chavez Elementary SchoolThe Audubon Center at Debs ParkEastern Sierra Inter-Agency Visitors Center
Next Prev

“Casa Nueva” Santa Barbara County Office Building

Cesar Chavez Elementary School

The Audubon Center at Debs Park

Eastern Sierra Inter-Agency Visitors Center

For their expert integration of energy efficiency with outstanding architectural design, eight nonresidential projects in California have received honors as the culmination of the 2005 Savings By Design Energy Efficiency Integration Awards.

“Between the record number of entries and the general evolution of expertise in energy efficient design, this year’s competition was intense,” commented Charles Angyal, FAIA, Chief Architect at San Diego Gas & Electric. “But the deserving winners still rose solidly to the top, setting new standards for the design community.”

The jurors cited the projects’ masterful use of design to create beautiful, high quality working and learning environments that seamlessly integrate energy efficiency.

  • “Casa Nueva” Santa Barbara County Office Building
  • “Casa Nueva” Santa Barbara County Office Building

    Year: 2005
    Architect: Blackbird Architects, Inc.
    Owner/Submitted By: Santa Barbara County
    Location: Santa Barbara, CA
    Award of High Honor

    Resting on an airy rise in a campus of county buildings, this 28,000 square foot office building houses 105 employees. Costing no more than conventional construction, the project’s vibrant workspaces encourage users to tune into their own environment with an open floor plan, user-controlled daylighting, operable windows and HVAC system. A trellis of simple yet dramatic shade fabric and flowering wisteria shields the south and west sides from seasonal heat gain.

    Read more / View Photo Gallery »

  • Cesar Chavez Elementary School
  • Cesar Chavez Elementary School

    Year: 2005
    Architect: LPA, Inc.
    Owner/Submitted By: Long Beach Unified School District
    Location: Long Beach, CA
    Award of Merit

    Located in a once blighted downtown redevelopment area, this K-5 school was envisioned in combination with a community park as a catalyst for redevelopment and community pride. It includes classrooms, an onsite health clinic, a joint use gymnasium, hard courts, and a lunch shelter. Sited on an extremely restrictive 2.5 acres, it encompasses 75,000 square feet of enclosed space and performs 29.3 percent better than Title 24 requirements.

    Read more / View Photo Gallery »

  • The Audubon Center at Debs Park
  • The Audubon Center at Debs Park

    Year: 2005
    Architect: EHDD Architecture
    Owner/Submitted By: The Audubon Center at Debs Park
    Location: Los Angeles, CA
    Award of Merit

    This nature center is purposely sited in an ecologically degraded native habitat on the edge of an under-utilized public park two miles from downtown Los Angeles. The center is a staging area for bringing children outdoors into nature and includes a multipurpose class/meeting room, offices and reception areas, a children’s garden, interpretative trails, kitchen, storage, library, restrooms, and parking. The 6,747 square foot building is 100 percent solar-powered and its Title 24 compliance margin with renewable energy is 110.5 percent.

    Read more / View Photo Gallery »

  • Eastern Sierra Inter-Agency Visitors Center
  • Eastern Sierra Inter-Agency Visitors Center

    Year: 2005
    Architect: Marcy Wong & Donn Logan Architects
    Owner/Submitted By: USDA Forest Service
    Location: Lone Pine, CA
    Citation Award

    Sited on 12 acres in a picturesque valley near Mount Whitney, this 6,000 square foot facility combines exhibit space, a bookstore, inventory preparation and storage areas, pubic restrooms, office area and foyer with information and permit counters. In designing this energy efficient project, The design team integrated lightshelves and sun shades, a ground source heat pump, high-albedo roofing, and fenestration that minimizes heat gain and loss and maximizes views of Mt Whitney.

    Read more / View Photo Gallery »

return to top